vrijdag 27 januari 2012

Oosterse kippensoep

Toen mijn oma nog kookte en wij nog allemaal tegelijk op haar verjaardag konden komen maakte ze dan vaak kippensoep. Goed gevulde soep met stukjes kip, vermicelli, paprika. Ook al is deze soep heel anders, toch moest ik bij het maken ervan aan mijn oma denken.

Oosterse kippensoep

  • 1 kilo kippenbouten
  • 3 gedroogde limoentjes
  • 1-2 rode chilipepers, in 2-3 stukken
  • 5 cm gemberwortel, geschild en in plakjes
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 eetlepels vissaus
  • 200 gram oesterzwammen, in dunne reepjes
  • 200 gram taugé
bij het serveren:
  • 2-3 limoenen, in dunne partjes
  • half bosje koriander, grofgehakt
  • bosje lenteuitjes, in ringetjes
  • 1 rode chilipeper, in hele kleine stukjes
Doe de kippenbouten met 4 liter water in een grote soeppan. Doe de gedroogde limoentjes, de chilipeper, de gemberwortel, de knoflook en de vissaus erbij. Breng langzaam aan de kook. Schep eventueel schuim af. Laat de kip 3 kwartier zacht pruttelen. Schep de kip uit de bouillon en laat de kip iets afkoelen. Pluk dan het vlees van het bot. Vet en botten kunnen weg. Bewaar het zolang in de koelkast. Zeef de bouillon en gooi de smaakmakers weg. Laat de bouillon afkoelen en schep dan het gestolde vet eraf. 
Warm de bouillon voor het serveren weer op. Proef of er nog meer zout (vissaus), pit of zuur (at limoensap) bij moet. Laat de kip en oesterzwammen een paar minuten meewarmen. Doe het vuur uit en doe dan de taugé erbij. 
Zet schaaltjes met limoen, koriander, lenteui en peper op tafel zodat iedereen dat naar smaak kan toevoegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten