maandag 15 september 2014

Pannenkoek met gember

Bijna net zo lekker als thuis. De uitspraak van mijn opa waar dit blog zijn naam aan dankt. Nu is opa echt thuis. Een paar weken geleden is hij overleden. Hij is 97 jaar oud geworden, en op het laatst was hij ook echt oud.
Als herinnering aan opa deze pannenkoek met gember. Geen culinair hoogstandje, maar dat hoefde ook niet van hem. Vroeger met de verjaardagen van opa en oma gingen we vaak met de hele familie pannenkoeken eten. Opa en oma namen dan vaak een pannenkoek (toen nog pannekoek) met gember.

Pannenkoek met gember

  • 100 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 deciliter melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels havermout
  • olie of boter om in te bakken
  • gemberbolletjes naar smaak, fijngehakt
Doe bloem, volkorenmeel, boekweitmeel en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin een deel van de melk en klop beetje bij beetje de bloem erdoor. Als het te dik wordt, giet je er nog wat melk bij en meng je weer. Klop op die manier alle bloem en melk door elkaar. Voeg het ei toe en meng de havermout er op het laatst door. 
Warm een koekenpan goed voor. Doe er een beetje olie of boter in en laat dit over de bodem van de pan walsen. Giet er er een kleine soeplepel beslag in, beweeg de pan heen en weer zodat het beslag over de bodem uitvloeit. Bak de pannenkoek op middelhoog vuur. Als de pannenkoek aan de bovenkant nagenoeg droog is, kun je m omdraaien. Bak de andere kant ook bruin.
Leg de pannenkoek op een bord en schep er een lepel gemberstukjes op. 


3 opmerkingen: