vrijdag 26 september 2014

Salade van bietjes, waterkers en kumquat

Drie smaakvolle ingrediënten vormen deze kleurrijke salade. Kumquats zijn kleine citrusvruchtjes die je met schil en al kunt eten. Let wel op de pitjes. Ze hebben een intense citrussmaak. Net of de smaak van een sinaasappel geconcentreerd is en in een klein vruchtje gestopt is. Waterkers is lekker peperig en bietjes zijn aards en zoet. De dressing kent dan wel weer wat bijzonderder ingrediënten. Maar anders gebruik je honing en citroensap. Dat doe ik ook vaak als een recept een soort azijn of olie voorschrijft die ik niet heb. Gewoon vervangen door iets was ik wel heb. De walnotenolie zou ik er wel inhouden.   

Salade van bietjes, waterkers en kumquat

  • 600 gram rauwe bietjes*)
  • bosje waterkers (± 100 gram)
  • 8-10 kumquats
  • 2 theelepels granaatappelsiroop (zure)
  • 2 theelepels pekmez
  • 1 eetlepel walnootolie
  • 1 eetlepel milde olijfolie
  • peper, zout
Kook de ongeschilde bietjes in ± 1 uur op laag vuur gaar. Laat iets afkoelen en wrijf dan de schil eraf. Eventueel kun je hierbij handschoenen aandoen als je geen roze handen wilt krijgen. Snijd de bietjes in parten.
Meng de granaatappelsiroop, pekmez, walnootolie, olijfolie en wat peper en zout door elkaar tot een dressing. 
Snijd 2 kumquats in hele kleine stukjes. Roer deze door de dressing. Snijd de rest van de kumquats in dunne plakjes. 
Meng 3/4 van de dressing door de bietjes. Verdeel de helft van de waterkers over een schaal. Verdeel de bietjes en plakjes kumquat erover en dek af met de rest van de waterkers. Besprenkel met de achtergebleven dressing. 

*) Of gebruik voorgekookte bietjes. Deze vind ik zelf wat aan de zachte kant voor in een salade. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten