maandag 20 oktober 2014

Chocoladetaart met peer en bruine jenever

Na dit etentje kwam deze fles bruine jenever*) op tafel. Het eerste dat mijn schone zus zei toen de fles openging was "jonkerfris". Grappig hoe geuren in je geheugen hun werk doen. Daarna heeft ze er een flink gat in geslagen. Niet alles wat uit de fles is, heeft ze opgedronken hoor. Ik verwerkte ook een deel in deze 2 taarten.

Andere schone zus, de taart maakte ik met jouw breukchocolade.

Appeltaart met bruine-jeneverrozijnen

Neem dit recept voor appeltaart en week de rozijnen - het liefst een paar uur - in 50 ml bruine jenever.

Chocoladetaart met peer en bruine jenever

(quichevorm met losse bodem van 22 cm doorsnee)
  • 190 gram bloem
  • 30 gram cacao
  • 110 gram koude boter, in blokjes
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 50 gram pure chocolade
  • 3-4 peren, niet te rijp
  • 50 milliliter bruine jenever
  • 1 blaadje gelatine
  • 125 gram pure chocolade
  • 50 milliliter slagroom
Meng de bloem, cacao en boter in de keukenmachine snel tot een kruimelig mengsel. Meng er dan een beetje water door en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe. Vorm van het deeg een platte, ronde schijf en stop 'm in een boterhamzakje. Laat een half uurtje in de koelkast rusten. 
Bekleed de bodem van de vorm met een vel bakpapier en vet de zijkanten in.
Rol het deeg uit tot een ronde lap van ± 26 cm doorsnee en leg in de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bedek met een vel bakpapier of siliconenvel. Leg hierop een blindbakvulling (bv. overjarige gedroogde peulvruchten). Zet de vorm nog even in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 175C. Bak de deegbodem 20 minuten met steunvulling, verwijder die dan en ook het bakpapier, en bak de bodem dan nog 20-25 minuten tot deze gaar is. Laat de bodem afkoelen. 
Hak de 50 gram chocolade grof, doe in een hittebestendige kom en hang boven een pan met bijna kokend water. Laat smelten. Bestrijk de deegbodem van binnen helemaal met gesmolten chocolade. Zet in de koelkast om hard te laten worden. 

Week het blaadje gelatine in koud water. 

Schil de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokje (0,5 cm). Doe ze in een pannetje met 3/4 deel van de jenever. Breng aan de kook en laat ± 5 minuten pruttelen tot de peer wat zachter is. Giet het vocht af en meet 0,8 dl af. Los hierin de gelatine op en vul aan met de achtergehouden jenever. Doe dit weer bij de peren. Laat afkoelen en lobbig worden. Schep het mengsel op de chocoladebodem. 
Hak de rest van de chocolade grof. Doe samen met de slagroom in een hittebestendige kom en hang boven een pan met bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. Giet de ganache over de peren in de vorm en laat opstijven in de koelkast. 

*) Deze fles zat in de foodybox die ik mee naar huis mocht slepen na het foodbloggersevent 2014 in januari georganiseerd door Kroon op het werk. Ik drink nauwelijks alcohol, en wat ik drink moet redelijk zoet zijn. Ik vond deze bruine jenever pittig en nog net zoet genoeg.

2 opmerkingen:

  1. Zo, dit klinkt lekker! Zeker nu in de perentijd een mooi dessert om eens uit te proberen. Alleen zit ik in Italië dan weer met het probleem dat ik niet aan Jenever kan komen, zou grappa ook kunnen denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Femke,

      Grappa kan denk ik prima. Amaretto zou ook goed kunnen, maar dan voeg je extra smaakje toe. Grappa houdt het wat neutraler.

      Johanneke

      Verwijderen