dinsdag 24 februari 2015

Kaas-uibrood

Versgebakken brood is bijna altijd lekker. Gewoon simpel brood is al prima maar soms is het lekker om het brood wat extra te geven. Ui en kaas bijvoorbeeld. Wij aten dit uienkaasbrood als avondmaaltijd met spruitjes met walnoten en een schep appelcitroenchutney.

Kaas-uibrood

  • 435 ml handwarm water
  • 100 gram volkorenmeel
  • 560 gram bloem
  • 12 gram zout
  • 15 gram droge gist
  • 5 gram suiker
  • 25 ml olijfolie
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 6 uien
  • 1 klontje boter
  • 200 gram cheddar, geraspt
Doe water tot en met maanzaad in de kom van de broodbakmachine. Kneed - op het alleen deegprogramma - in ongeveer 10 minuten tot een mooi deeg.
Vet een kom in met wat olie en leg de bal deeg daarin. Dek af met plastic folie of een iets vochtige theedoek en laat 1-1,5 uur rijzen tot het deeg zicht verdubbeld heeft.
Maak ondertussen de uien klaar. Pel ze, halveer ze en snijd in halve ringen. Verhit een klontje boter in een koekenpan met deksel en bak de uien 5-10 minuten op hoog vuur tot ze een beetje bruin worden. Schep geregeld om. Doe dan een deksel op de pan en zet het vuur laag en laat de uien in ± 15 minuten verder gaar en zacht worden. Bestrooi met een klein beetje peper en zout.
Keer om op een werkblad en duw de lucht er voorzichtig uit. Verdeel het deeg in tweeën en maak op 2 bakplaten een dunne lap  van ongeveer 20 bij 30 cm. Dek weer af, en laat nog een uurtje rijzen.
Warm de oven voor op 210C. Duw met je vingers wat kuiltjes in het deeg, verdeel de uien en geraspte kaas erover en bak de broden in 35-40 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten